Smeetsland

Nooddorp Smeetsland werd ondanks felle protesten van bewoners afgebroken.

Historie

smeetsland sloop nooddorp ijsselmonde rotterdamSmeetsland (1941) was een nooddorp met woningen, winkeltjes, verenigingen en een grote sociale controle. In de jaren 60 werden al enkele huizen en het houten politiebureau afgebroken aan de rand van de wijk, vanwege de bouw van de aangrenzende wijk Lombardijen. Rotterdam kende vroeger zes nooddorpen waarvan alleen Landzicht in de wijk Overschie nog bestaat, nabij Rotterdam The Hague Airport. Smeetsland lag op Rotterdam-Zuid, in de deelgemeente IJsselmonde.

Sloopplannen

Er vond weinig onderhoud aan de woningen plaats en in de jaren 80 werd de sloop aangekondigd. Protesterende bewoners wisten dit te voorkomen waarna renovatie volgde. In 2000/2001 besloot woningcorporatie Com.Wonen (nu Havensteder) alsnog het dorp te slopen. De woningen zouden niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, in slechte staat verkeren en vochtig en verzakt zijn. Ondanks felle bewonersprotesten zijn in 2010 alle 300 huisjes gesloopt.

Update zomer 2016

Een grote vlakte waar de natuur welig groeit: vanwege de kredietcrisis is er niets meer gebouwd. Een deel van het gebied is in gebruik als proeftuin voor olifantsgras. Eén (afgesloten) huizenblokje staat nog steeds overeind, omdat de eigenaar van de aangrenzende viswinkel sinds de crisis niets meer van de gemeente vernam.

Smeetsland in Rotterdam IJsselmonde sloop nooddorp

Smeetsland in Rotterdam IJsselmonde sloop nooddorp