Pendrecht

In Pendrecht vond veel sloop en nieuwbouw plaats. Flats verdwenen waarvoor duurdere nieuwbouw terugkwam.

Historie

pendrecht sloop rotterdam charlois woningen woonstadPendrecht (1953) is een wederopbouwwijk bestaande uit woningen, voorzieningen en veel groen en is één van de Zuidelijke Tuinsteden. De wijk is opgezet volgens het idee van de wooneenheden, waarbij steeds een blok met verschillende woningtypen rondom een gemeenschappelijke tuin is gecreëerd. Alle soorten bewoners konden zo bij elkaar wonen. Dit idee is afkomstig van Lotte Stam-Beese die ook Het Lage Land ontwierp. Pendrecht ligt op Rotterdam-Zuid in de deelgemeente Charlois en grenst aan Zuidwijk.

Sloopplannen

Woningcorporatie Woonstad Rotterdam (vroeger de Nieuwe Unie) herstructureert al sinds de jaren 90 in de wijk. Woningen zouden verouderd en te klein zijn en niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Het gaat vooral om portiekflats en enkele blokken met eengezinswoningen en bejaardenwoninkjes, maar ook winkelpanden en het grote bejaardencomplex Valckensteyn (1970) van veertien verdiepingen hoog. Het meest recente en misschien wel omvangrijkste project is de sloop van dertien portiekflats in de Ossenissebuurt, waar de nieuwbouw inmiddels is afgerond. Van enkele flats in de wijk zijn de woningen samengevoegd welke nog steeds sociale huurwoningen zijn.

Update zomer 2016

Op de locatie van Valckensteyn is een wandel- en moerasgebied aangelegd. Er zijn geen plannen voor nieuwbouw. In de Sliedrechtstraat, op de plek van de vroegere winkelstrip, staan eengezinswoningen (verkoopprijs circa 200.000 euro). In de Zierikzeestraat zijn de flats ingeruild voor eengezinswoningen (verkoopprijs circa 200.000 euro) en 55+flats (vereist jaarinkomen minimaal 22.101 euro).

Pendrecht in Rotterdam Sliedrechtstraat nieuwbouw sloop Woonstad

Pendrecht in Rotterdam Valckensteyn nieuwbouw sloop Woonstad

Pendrecht in Rotterdam Zierikzeestraat