Nieuw Crooswijk

Nieuw Crooswijk was een echte Rotterdamse volksbuurt die furieus reageerde op de sloopplannen.

Historie

crooswijk sloop rotterdam Nieuw Crooswijk werd gebouwd tussen 1910-1930. De ontwikkeling van Crooswijk als woongebied begon al in 1864. Langs de singels kwamen statige panden voor de rijke burgerij en midden in de polder kwamen veel arbeiderswoningen. Industrieën zoals de bierbrouwerij van Heineken en de fabriek van Jamin vestigden zich er. Er zijn twee begraafplaatsen. De wijk ligt niet ver van het centrum van Rotterdam.

Sloopplannen

Woningcorporatie WBR (later Woonstad Rotterdam) pleegde weinig onderhoud, vond de straten te smal en wilde hogere inkomens aantrekken. De ligging van het Wandeloordgebied nabij het Kralingse Bos was bovendien ideaal voor nieuwbouw. Na bekendmaking in 2004 van de sloop van 1800 woningen kwam de volksbuurt massaal in opstand: bewoners wilden helemaal niet weg en konden ook niet terugkeren omdat er middel- en dure huur- en koopwoningen terug kwamen. De ludieke protestacties haalden meermalen het (landelijk) nieuws.

Update zomer 2016

Vanwege de kredietcrisis besloot men in 2013 het oorspronkelijke plan (1800 woningen slopen) te halveren. De overige 900 woningen krijgen een opknapbeurt en blijven nog zeker tien jaar staan.

Voor het Wandeloordgebied was dit al te laat. Hier staat inmiddels veel hoogbouw in verschillende stijlen en men bouwt nog steeds verder. De verkoopprijzen van de appartementen en eengezinswoningen liggen tussen de 300.000-500.000 euro.

Het stratenpatroon van het Wandeloordgebied is ingrijpend gewijzigd: de meeste straten zoals de Wandeloordstraat, 1e en 2e Wandeloorddwarsstraat, 1e en 2e Van Zoelenstraat, 1e en 2e Reserveboezemstraat zijn letterlijk van de kaart geveegd en bestaan niet meer.

De sloopplannen voor de woningen en winkels aan de Rusthoflaan gaan niet meer door. Woonstad Rotterdam besloot hier een ‘uitvaartlaan’ van te maken: er zitten nu tal van uitvaartondernemers gevestigd.

Nieuw Crooswijk Rotterdam Paradijslaan nieuwbouw

Nieuw Crooswijk Rotterdam Paradijslaan nieuwbouw sloop