De wijken

Een overzicht van alle wijken uit het boek: Nieuw Crooswijk, Smeetsland, Hordijkerveld, Pendrecht, Zuidwijk, Schiebroek en Het Lage Land. Met achtergrondinformatie over de wijk en een update van de ontwikkelingen in de betreffende straten en buurten.

Historie en kenmerken

pendrecht rotterdam charlois woningen architectuurNieuw Crooswijk was een vooroorlogse wijk (1910-1930), Smeetsland (1941) was een nooddorp en Pendrecht, Zuidwijk en Schiebroek zijn wederopbouwwijken (begin jaren 50 gebouwd). Hordijkerveld en Het Lage Land dateren van iets later (begin jaren 60).

Nieuw Crooswijk kende beneden- en bovenwoningen en Smeetsland benedenwoningen. Pendrecht, Zuidwijk, Hordijkerveld, Schiebroek en Het Lage Land kennen een mix van flats, eengezinswoningen en vroeger soms ook bejaardenwoninkjes. Oorspronkelijk stonden er veel sociale huurwoningen en was er vaak een grote sociale samenhang: de bewoners woonden er meestal al tientallen jaren en kenden elkaar allemaal.

Ontwikkelingen 2010-2016

De interviews vonden plaats in 2008-2009 en de eerste druk van het boek verscheen in 2010. Sommige bewoners waren inmiddels verhuisd en de woningen waren bijna allemaal afgebroken. Hoe liggen de locaties er anno 2016 bij?

Duurdere koopwoningen en lege vlakten

P1050642a klnDe woningen in Smeetsland en Hordijkerveld hadden er nog steeds kunnen staan. De locaties zijn veranderd in uitgestrekte vlakten waar het onkruid metershoog staat. Over mogelijke bouwplannen is niets bekend.

In Pendrecht, Schiebroek en Het Lage Land verrees nieuwbouw in de koop- en soms ook vrije huursector. In Zuidwijk zijn enkele flats gerenoveerd en startte onlangs de verkoop van (nog te bouwen) duurdere koopwoningen.

Nieuw Crooswijk, ooit een echte Rotterdamse volksbuurt, lijkt in een soort ‘Manhattan aan de Maas’ veranderd: de hoogbouw in verschillende stijlen is al vanuit de verte te zien en er staat zelfs een aantal woningen van een half miljoen euro tussen. Van de beloofde terugkeergarantie lijkt weinig terechtgekomen.