Woonreferendum Rotterdam

Omdat er nog steeds veel vraag naar is (al honderden bewoners en professionals lazen het boek!), een papieren boek toch het lekkerst leest én in november een Woonreferendum in Rotterdam plaatsvindt, is er nu een tweede druk verschenen van ‘Is dit onze terugkeergarantie? Bewoners uit sloopwijken vertellen’. Het is nu belangrijker dan ooit om de stem van de bewoners te laten horen.

Woonreferendum Rotterdam

Het Woonreferendum is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen de massale sloop van betaalbare woningen. Rotterdamse huurdersorganisaties, bewonersorganisaties, maatschappelijke organisaties en politieke partijen bundelden dit voorjaar de krachten om de sloop te stoppen. Zij wisten 13.591 handtekeningen te verzamelen, voldoende om hierover een referendum te laten plaatsvinden.

Woonvisie 2030: afbraak van 20.000 woningen

De Woonvisie 2030 vormde de aanleiding voor het referendum. In dit plan spreekt het Rotterdamse college over de afbraak van 20.000 ‘goedkope’ woningen in de komende 15 jaar. Voornamelijk sociale huurwoningen, maar ook betaalbare koopwoningen. Er komen slechts 5000 nieuwe betaalbare woningen voor terug. Daarvan zouden er namelijk ‘teveel’ zijn, alhoewel de wachttijd voor een sociale huurwoning nu al minimaal 4 jaar bedraagt en 85% van de Rotterdamse huishoudens recht heeft op een sociale huurwoning.

referendumwoon1

Voor of tegen?

Bij het Woonreferendum mogen Rotterdammers hun stem uitspreken voor of tegen de afbraak van 20.000 betaalbare woningen. De vraagstelling zal luiden: ‘Bent u voor of tegen de Woonvisie?’ Dit staat gelijk aan ‘Bent u voor of tegen de afbraak van 20.000 betaalbare woningen?’

Het is nu belangrijker dan ooit om de verhalen van de bewoners zoveel mogelijk te verspreiden om de desastreuze gevolgen van het huidige woonbeleid duidelijk te maken. Sloop rukt de opgebouwde sociale verbanden uiteen en het reeds grote tekort aan sociale huurwoningen loopt nog verder op. Bewoners willen helemaal niet weg en waar moeten zij heen als er overal duurdere huizen worden gebouwd?

Het gezicht van de bewoners

‘Is dit onze terugkeergarantie? Bewoners uit sloopwijken vertellen’ toont de sociale schade achter de massale sloop en geeft de verdreven bewoners een gezicht. Wie zijn zij en hoe ervaren zij dit woonbeleid? Een huis is meer dan een stapel stenen: achter die stenen gaat ook nog een menselijkheid schuil. Nu is hét moment om de plannenmakers hier bewust van te maken!

De eerste druk van ‘Is dit onze terugkeergarantie? Bewoners uit sloopwijken vertellen’ verscheen in 2010. De interviews vonden plaats in 2008-2009. De reacties waren positief en diverse media besteedden er aandacht aan. Het boek, dat ik in eigen beheer uitgaf, was online verkrijgbaar maar lag ook tijdelijk in de winkel bij Boekhandel Snoek in Rotterdam. Daarna was het nog verkrijgbaar als e-book. De tweede druk is verkrijgbaar in zowel de gedrukte vorm als een e-book.